Novinkový souhrn 13.7.

Novinkový souhrn 13.7.

Od posledního shnutí novinek uběhla již docela dlouhá doba, pojďme se tedy podívat, co se u nás v minulých měsících událo, co probíhá a co se dál chystá!

Herní události

Lammas

Obrázek
V říjnu minulého roku se moderátorka Elaine chopila pořádání svátku sklizně – Lammasu. Krom spousty slaměných atrakcí se konal také oblíbený zápas ve fotbale, který nejednoho zápasníka poslal do polní ošetřovny. Konala se taneční soutěž a v ohradě se naháněla prasátka. Odvážná kejklířka Zoya si připravila poutavé ohnivé představení, které se k nevelkému překvapení ke konci proměnilo v požár. S pomocí pohotových diváků se však podařilo katastrofu zažehnat.

Novigradské povstání

Obrázek

Jen o měsíc později se podařilo dokončit druhou část Novigradského povstání, Bořící se hranici, (odehrávající se herně na podzim roku 1276) ve které figurovali především mágové. Jejich mise za zničením bariéry byla úspěšná, ale zároveň odhalila slabý článek přímo v čele celé vzpoury. Nastal čas, aby se Scoia’tael, vzbouření nelidé a čarodějové spojili, a pokusili se svrhnout současného Hierarchu kultu Věčného ohně – a tím snad nadobro skoncovali s pronásledováním nelidí i magií nadaných jedinců ve Svobodném městě. Započala tak třetí fáze povstání, Ohněm proti ohni. Ta se nyní nachází ve svém velkém finále.

Midinváerne

Obrázek

Během ledna a února se Elaine chopila dalšího sezónního svátku a narozdíl od pochmurného Saovinne tentokrát zvolila sváteční trhy o Midinváerne. Prodejci chutného svařeného vína v zemních mrazech slavili úspěch, do jednoho z kotlů se však nedopatřením dostal zákeřný nápoj lásky, který některé účastníky pěkně potrápil. Pověstný Král bláznů letos nestál v čele průvodu, ale ukryl se v univerzitním areálu za sérií důmyslných hádanek. To ale neodradilo skupinky zvědavců, a ty se pustily po jeho stopách: došlo na sňatek, křtiny i pasování do šlechtického titulu. Vše pravomocné, ovšem jen do následujícího rána.

Birke

ObrázekAni jarní oslavy se letos neobešly bez novot. Namísto Imbaelku naše hráčka Kai v dubnu uspořádala svátek Birke, v mnohém podobný našim Velikonocům. Pletly se pomlázky, malovala se vejce a došlo také na řadu dalších  zajímavých soutěží a disciplín. Zručná kejklířka vymetla světnici, než bys řekl švec a stejně tak se dařilo i alchymistovi, jehož koláč doputoval z kopce nejrychleji. Divoce vyhlížející cizinka měla nejpřesnější ránu a dokázala zlikvidovat skořápky vajec všech svých protivníků. Hlavu všem zamotal také vaječný maraton, a to doslova. Nebylo výjimkou, že pod tíhou nastřádaného alkoholu v krvi závodníci tuto kratochvíli mnohdy ani nedokončili. V poledne navíc na účastníky čekal rituál vynášení Smrti a přinesení jara a celý den završily tanečky, ve kterých páry měly co nejdéle udržet vejce mezi svými čely.

Belleteyn

Letní svátky ohňů a plodnosti v Broňovicích pod vedením Irviel probíhají právě nyní. Mezi největší lákadla krom dobrého jídla a pití bezesporu patří turnaj v Gwintu, soutěž v umění, nebo také tajné zápasy za mlýnem. Jak to celé dopadne, to se teprve ještě dozvíme!

Lovy

145. herní den byly vypsány nové zakázky ve Smrtozračném lese. Velice rychle se rozebraly, ale pro případné zájemce je stále volný medvěd, lešij a dvě skupiny krabopavouků z dřívějška na Skellige.

Zatímco některé lovy se stále hrají, nebo se na ně postavy teprve chystají, řadu z nich se podařilo dokončit. Ledového trola na Skellige si podal Kharn s vlkodlačicí Freyjou. Kanec v dračí kotlině nakonec po litém souboji s vojákem Rhysem skončil v péči kněze Iasona. Zaklínačka Rayla se pustila do přízraků, sirén a úspěšně pokořila také archesporu. Další přízraky si vzal na starost Belan s Kaylem, a Belan v doprovodu s Rianne zvládli zabít také baziliška. Rianne samotná neměla štěstí na své straně, když se vydala na lešije a její lov skončil neúspěchem.

Questy

Questů nám od nového roku několik přibylo. Rozjel se především Hádankový labyrint, Labutí jezero, a brzy má odstartovat také Písek, pot a krev.

Mimoherní události

Krom toho, že jsme oslavili 6 let výročí od založení hry, jsme také uspořádali čtyři drobné mimoherní akce.

O Halloweenu jsme ze jmen postav vytvářeli vtipné akronymy, o Vánocích jsme vytvářeli z charakterů a frakcí starter pack meme. Valentýn z nás vytáhl kreativního ducha, ať už v podobě obrázků, básní či povídek a nakonec během Velikonoc jsme si vyzkoušeli charakterizovat naše postavy pomocí erbů.

Tento měsíc se také rozrostl tým vedení o novou moderátorkuKai Maedan.

Úpravy pravidel

Velká úprava u osobních NPC (a zvířat)

Dřívější systém umožňoval zakládat postavy, které byly poměrově silnější, než jiné, pouze díky rané investici bodů do dovedností Péče o zvířata a Vůdčí schopnosti. Rozhodli jsme se toto pravidlo poupravit tak, aby NPC použitelná pro hody kostkami byla více odměnou za hru než něčím, s čím lze počítat od začátku.

Péče o zvířata

  • Při zakládání postavy lze nehledě na úroveň v Péči o zvířata obsadit herně nezískanými zvířaty pouze jeden slot. Nesmí se jednat o monstrum. Veškeré další sloty lze zaplnit až ve hře, a to při hře s vypravěčem (případně po schválení) nebo při vypsaném lovu.

Vůdčí schopnosti

  • Všichni kumpáni mají nyní nehledě na povolání limit bonusových kostek maximálně +1. (s výjimkou na právě probíhající event Ohněm proti Ohni)
  • Ze všech dostupných kumpánů smí být maximálně dva jiného povolání, než obyvatele a jejich přítomnost ve skupině musí být dobře odůvodněna (například mág ve skupině Lovců čarodějnic se ospravedlní opravdu špatně).
  • Při zakládání postavy lze mít nehledě na úroveň ve Vůdčích schopnostech odemčené maximálně 2 kumpány. Kumpány lze stále předem sepsat pro budoucí odemčení, nicméně každou další úroveň lze odemknout až po 30 odehraných postech – a to s okamžitou (i zpětnou platností). Výjimku tvoří NPC aktuálně používaná v eventu Ohněm proti ohni, při další hře lze však mít odemčená pouze NPC odpovídající odehraným postům.

Příklad: Mám Vůdčí schopnosti na úrovni 3, ale jen 35 odehraných postů. Přestože úroveň 3 umožňuje mít 6 kumpánů, poslední dva zůstávají zamčeni až dokud neodehraji 60 postů.

Úprava Zázraku

☘ Zázrak získal novou formulaci a omezení použití.

Původní znění: V zoufalé situaci přispěchá božstvo svému hluboce oddanému služebníkovi vykonáním zázraku. Může se stát cokoliv nemožného; moře se rozdělí a umožnit bezpečný průchod, sýpky v hladovějícím městě se naplní, blízký šíp z kuše nečekaně mine, zemřelý přítel se náhle nadechne… Cesty boží jsou nevyzpytatelné.  

Shodli jsme se na tom, že vágní formulace Zázraku umožňovala hledat pod touhle modlitbou jistý herní všelék, včetně užití v boji, nehledě na to, že to nebylo původním záměrem. Mělo by se jednat o velice vzácný zásah s obranným či podpůrným účelem a sloužit především jako koření pro rozvoj postav. Aby se předešlo nadužívání během bojů a tedy také rozbíjení herního systému, omezili jsme využití zázraku v boji tak, že smí být použit pouze jednou za souboj jako štít s hodnotou hodu. Tento hod je platný pouze pokud se podaří překonat hranici 50 a následně pohlcuje všechny útoky až do vyčerpání své celkové hodnoty. Dává jedině smysl, že prosba božstva o takhle veliký zásah do běhu života vyžaduje mnoho soustředění a příprav, či rovnou provedení rituálu dle zákonitostí daného božstva.

Další proběhlé úpravy:

  • Upravili jsme systém bodování lovů a navyšování kostek dle počtu hráčů tak, aby odměna lépe reflektovala obtížnost i vložený risk.
  • Efekt elixírů Kočka, Vlk, Blizzard, Petriho filtr, Hrom a Puštík byl upraven, aby u své přidružené dovednosti přidával +1 kostku.
  • Doplnili jsme na web chybějící informace o půlení hodů při použití ocelových zbraní vůči monstrům.
  • U přízraků přibyla informace o nutnosti jejich zhmotnění k tomu, aby byl proti nim útok zbraní úspěšný.
  • Přidali jsme jasnější a přehlednější pravidla na náš diskuzní Discord server.
  • Upravili jsme také pravidla Faceclaimů – pokud má faceclaim postava, která se nedostala do hry, nebo má ve hře 10 či méně postů a je neaktivní více než rok, faceclaim může být uvolněn pro použití jiným hráčem.

Co dál?

Přes léto se jistě můžete těšit na další drobnou mimoherní akci. V příběhovém eventu Ohněm proti Ohni právě probíhá velký finální souboj, který nám snad již brzy odhalí, jaký osud bude čekat Novigrad.

Mimo to jsme také nedávno začali pracovat na něčem větším, co sice nesouvisí přímo s hrou, ale spíše s chodem fóra jako takového. Doufáme, že až se vše podaří odladit, zpříjemní to v důsledku i vaše zážitky z hraní. Jistě je na co se těšit!

Pěkné léto vám přejí

Sygnia, Elaine, Belan & Kai

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *