Vánoční oznámení

Vánoční oznámení

Dnešní novinka bude trochu unikátní, neboť jsme si pro vás nachystali jedno velké vánoční překvapení.

Jak si jistě vzpomínáte, žádali jsme vás o to, abyste veškeré volné hry dohráli do konce ledna 2023. Teorie, co se to vlastně bude dít, se lišily. My nyní učiníme všem domněnkám přítrž a odhalíme, co vás čeká a nemine.

V počátcích příštího roku se můžete těšit na spuštění nového herního fóra a webu! Čeká vás nejen nové, a my doufáme, že příjemné, herní prostředí, ale také mnoho novinek. Některé z nich vám do konce roku představíme na našem Discordu a facebookové stránce. Doufáme, že jste stejně tak natěšení jako my a že si na nové prostředí rychle zvyknete a budete s ním spokojení přinejmenším tak jako doposud s tímto.

Proč ta změna?

Hlavním důvodem ke změně je, že naše fórum běží na zastaralé verzi systému phpBB. To je limitující nejen z hlediska možností vylepšování funkcí, ale také to brzdí rozvoj hlavního webu kvůli nemožnosti změnit verzi PHP na novější. Navíc jde o verzi, která již nemá k dispozici technickou podporu.

Druhým důvodem je otevření nových možností a ulehčení některých rutinních úkonů pro Vedení. Nová verze nám dá spolu s dostupnými modifikacemi k dispozici některé nástroje, které podobné práce zefektivní.

Třetím důvodem může být jakési pročištění, či restart. Jelikož fungujeme už přes 6 let, závan čerstvého vzduchu jistě ocení jak nováčci, tak veteráni. Každý může toto období přesunu využít k revizi vlastních karet, dopisování herní historie a rozhodování, zda některá z postav příliš nezaostává ve své aktivitě na to, aby byla přesunuta do nového prostředí.

Jak to bude probíhat?

Automatický přenos obsahu bohužel mezi verzemi není možný, a proto bude nutné se registrovat znovu za každou svou postavu. Začátkem roku 2023 zpřístupníme nové fórum na odlišné doméně k registracím. Přibližně do konce ledna byste měli mít dostatek času na přenesení postav, rozkoukání se a dohrání volných her na starém fóru.

Až bude oznámeno datum oficiálního spuštění nového fóra pro hru, přesuneme na něj také doménu https://zaklinacrpg.cz/. Staré fórum bude uzamčeno, přesunuto na jiný hosting a tam zůstane k dispozici jako archiv, o staré hry tedy nepřijdete. Rozehrané Osobky a Questy přesuneme na nové fórum, aby se mohly aktivně dohrát.

Kvůli změně domén na novém fóru zatím nedoporučujeme používat tag [url][/url] předtím, než dojde k oficiálnímu spuštění hry – po změně domén by totiž bylo potřeba odkazy znovu upravit, aby byly funkční.

Práce na novém webu jsou teprve v počátcích, ovšem budou na pořadu dne hned poté, co otevřeme brány nového fóra k registracím.

O veškerých systémových změnách se vás pokusíme co nejlépe informovat při otevření, určitě ale budeme k dispozici také pro zodpovídání vašich otázek v sekci #dotazy na Discordu.

Herní události

Mabon

Letošní podzim se nesl ve znamení oslav sklizně. Mabon se konal na panství šlechtického rodu Duvallů. Díky jejich sponzorování se svátky mohly honosit nejen klasickými vesnickými kratochvílemi jako vyrábění a pouštění draků nebo vyjídání rohu hojnosti. Vévoda uspořádal také štědře dotovaný dostih. Nechyběla ani trocha toho hazardu, protože ti, kteří neusedli do sedel svých ořů, si mohli vsadit na vítěze. Jablkobraní, které spočívalo ve snaze v páru sníst jablko pouze za pomocí úst co nejrychleji, překvapilo tím, že šťavnatá jablíčka byla napuštěna domácí pálenkou. Několik účastníků se také vydalo za dobrodružstvím. Měli totiž najít předměty, které se za záhadných okolností ztratili svým majitelům. Všichni byli jistě velmi překvapeni, když zjistili, že malým zlodějíčkem není dítě, jak mnozí z počátku předpokládali, ale bůžek jménem Kája, který tuze rád zpívá. Všechno nakonec dobře dopadlo. Předměty se vrátily svým majitelům a velmi vydařené oslavy mohl vévoda Duvall zakončit rituálem hojnosti, který byl pro mnohé velmi osobním a emotivním.

Novigradské povstání

Poslední část Novigradského povstání, Ohněm proti ohni, byla úspěšně dohrána a ukončena. Předtím, než vám připravíme shrnující článek, o hlavních následcích akce si můžete přečíst zde.

Lovy

Ač se mnohá mnostra zdržují dále od lidských obydlí a osad, v krajině protkané políčky a loukami se stejně najdou místa vhodná k jejich životu. Nejčastěji se usídlují v okolí skalních útvarů, kde mají svá doupata či hnízda. Vidlohoni, které mnozí obyvatelé mylně považují za draky, napadají dobytek a děsí lid svými přelety nad otevřenou krajinou. Harpyje také nepatří mezi zrovna příjemné sousedy, mimo to, jak dokáži být nebezpečné, také kradou obyvatelům vesnic a osad cenné předměty. Přítomnost obřích pavouků v krajině pak podle všeho sama o sobě stačí k tomu, aby na ně vyděšení vesničané nechali vypsat zakázky.
Poněkud menší nebezpečí představují kolonie bobrů, které se v posledním roce velmi rozšířily podél vodních toků. Hospodáři a rybáři tedy slíbili odměnu také lovcům, kteří je měli zbavit těchto hlodavých škůdců.

Questy

Nově byly spuštěny Questy „Děs se svítání“ od Juliana a „Tajemná komnata“ od Quitany.

Mimoherní události

Dovolenková výzva se zaměřila na zvířecí společníky vašich postav. V osmisměrce, kterou připravila Kai, jste měli najít 30 zvířecích jmen, jenž jsou k nalezení v hráčských kartách. O Halloweenu přišel čas na krátké povídky, kdy jste měli za úkol přenést aktivní postavu do světa cyberpunku, aniž by bylo na první pohled zcela zjevné, o koho jde. Celkem vzniklo krásných 11 děl.

Na tyto Vánoce se vás také mimoherní událost nemine. Kai si pro vás připravila malou hru s akronymy a vánoční nadílkou, samozřejmě zaměřenou opět na herní postavy. Více informací najdete v Mimoherních akcích.

Úpravy pravidel

  • Přidali jsme novou schopnost: 🗡 Líčení pastí
  • Ustálili jsme některé kombinace dovedností v článku Body a dovednosti
  • Zavedli jsme limit pro přihlašování do questů: Zároveň ve všech questech mohou být maximálně 3 postavy stejného hráče.
  • Novým pravidlem pro rezervaci lovů je, že hráč může mít za své postavy (každou jinou) zarezervovány pouze dva lovy naráz.

A to je od nás v tuto chvíli vše.

Přejeme vám pohodové prožití vánočních svátků

Sygnia, Elaine, Belan & Kai